נשים שחתמו על הסכמים לא שוויוניים/ לא צודקים.
עורכת דין לידר פלג מתמחה בדיני משפחה, גירושין וירושה, משרדה בתל אביב.
1. ישנם מקרים בהם נשים שעמדו להנשא הוחתמו על הסכמי ממון בלי להתייעץ עם עו"ד מטעמן. חשוב להתייעץ על נוסח שקיבלתן עם עו"ד שידאג לאינטרסים שלכן ולא עם עוה"ד של הצד שכנגד שכמובן ידאג ללקוח שלו. ברור שהסכם שנערך ע"י הצד החזק לא יבטא את האינטרס של הצד החלש.
2. עו"ד לידר פלג מספרת, לא מעט נשים מגיעות אליי לייעוץ לאחר שפרץ משבר בחיי הנישואין שלהן. הן מספרות לי כי הוחתמו על הסכם ממון אך אין להן עותק שלו או דרך להשיג אותו, כיוון שהן חתמו אצל נוטריון או עו"ד שאת פרטיו לא זוכרות.
אילו היו אותן הנשים מחזיקות בהסכם עליו חתמו היו יודעות על מה ויתרו לכל הפחות ומה מגיע להן. יכול להיות שהוחתמו על מסמך בלתי חוקי בכלל ולרוב זה מה שקורה. עקב כך נמנעת מהן גישה לערכאה שיפוטית שכן הן לא יודעות מה הן יכולות לתבוע. כאשר חותמים על הסכם ממון יש לבקש עותק מאומת של ההסכם מאת הנוטריון שערך אותו או של במידה וההסכם אושר ע"י ביהמ"ש- את פסה"ד וההסכם החתום.
חרף האמור חשוב לדעת כי אין תוקף להסכם ממון אלא אם כן משתכנעת ערכאה שיפוטית שההסכם נעשה מתוך רצון חופשי וששני הצדדים הבינו בדיוק במה המדובר ומהן התוצאות האפשריות של חתימתם על ההסכם. ביטול הסכם זו פרוצדורה מורכבת שמתבססת על ראיות ולא בנקל יבוטל הסכם.
אם תגיש האשה תביעה לביטול אותו ההסכם מחמת הטענה כי התוקף להסכם ממון בין בני-זוג יינתן רק על יסוד הסכמה. העילות לביטול הן עושק, טעות או הטעיה ולא פשוט להוכיח את אלו.
3. הסכם ממון יהיה בעל תוקף משפטי רק אם אושר על ידיי נוטריון/בימ"ש למשפחה – בפני נוטריון- רק במידה וההסכם נערך לפני מועד הנישואין יוכל הנוטריון לאשרו אך לא יוכל לתת תוקף משפטי להסכם ממון שנערך לבני"ז לאחר הנישואין.
גם אם בני הזוג נישאו בנישואין אזרחיים ולא נרשמו כנשואים במשרד הפנים.
4. לא ניתן להתנות בהסכם תניות או קביעות בנוגע לילדים שעדיין לא נולדו ובוודאי שלא לגבי ההורות או תשלומי המזונות. נשים שהוחתמו מראש על הסכמים שכוללים מראש קביעות לגבי זמני חלוקת השהייה של הילדים עם מי מהצדדים לפני שהילדים נולדו או בדבר גובה המזונות לא יאושרו ואינן קבילים. יחד עם זאת, עצם העובדה שנקבעו מהווים לא אחת כגורם מאיים על נשים שרוצות להתגרש לאחר שנולדו להן ילדים מפאת כך שחוששות לאבד את ילדיהן.
5. כאשר גבר מעוניין לערוך הסכם ממון המפריד מהשיתוף הכלכלי שבין בני הזוג עסק אותו הקים לפני ההכרות או הנישואין ו/או עסק שיוקם לאחר הנישואין, יש בכך פגיעה ישירה באשה הרי אילו הבעל היה עובד בעבודה אחרת, כל הכנסותיו היו משותפות בדיוק כפי שכל הכנסותיה של האשה הן משותפות לשניהם.
5.1 כאשר מדובר בעסק "פרטי" של הבעל, הבעל הוא ששולט בהיקף ההכנסות ממשכורת. וגם אם תהיה קביעה שכל ההכנסות ממשכורת כ"א מהצדדים תהיינה משותפות האשה תלויה ברצון הבעל להפריש לעצמו משכורת.
5.2 כמו כן, יש את סוגיית שווי העסק. ניתן להתנות בהסכם על ביצוע הערכת שווי באמצעות מומחה אשר יבחן את שווי העסק שהוקם לפני הנישואין ולקבוע במסגרת ההסכם כי ממועד הנישואין כל עליית ערך של העסק תהיה משותפת לשני הצדדים. אשה שמסכימה להחריג עסק מהנכסים המשותפים מסתכנת בכך שכל מה שמשקיע הבעל במהלך שנות הנישואין לא יהיה בר חלוקה וזה לא שיוויוני לעומתה שכל מה שתעבוד כשכירה למשל, יהיה בר חלוקה.
5.3 ניתן לקבוע כי מיום הנישואין העסק, רווחיו והכנסותיו יהיו משותפים וכי במידה והצדדים יחליטו על גירושין או פירוד, ביהמ"ש ימנה מומחה לביצוע הערכת שווי היסטורית של העסק בעת הפירוד.
6. כאשר איש אשר עובד בעסק משפחתי ומבקש מהאשה לערוך הסכם שיקבע כי אין לה זכויות בעסק הדרישה נשמעת לגיטימית אולם יש בכך קושי שכן הבעל ומשפחתו שולטים בעסק, בהכנסות וכן ברמת החיים שלהם. בעל שיבקש להתכונן לגירושין יפחית את משכורתו באופן מבוקר ומתוכנן והאשה עשויה למצוא עצמה לעת הפירוד חסרת כל במידה והצדדים יתגרשו. יחד עם זאת, ישנם פתרונות ותניות שניתן להכניס להסכם ממון.
7. הקושי שעולה בנישואין עם צד עתיר נכסים, צד אשר ברשותו רכוש, כספים, דירה וכו', הוא שבהעדר תניות בהסכם הממון לפיהן הבעל מתחייב לצבור גם עם האשה רכוש משותף או נכסים, לא יהיה לאותו הבעל כל אינטרס לרכוש ביחד עם האשה רכוש משותף, דירה או נכס, הרי כבר יש לו.
7.1 במידה והצדדים ייפרדו, ללא תנאי לפיו מתחייב הבעל לרכוש עם האשה דירה או נכס מקרקעין אחר וסנקציה – מה יקרה אם לא יירכש כזה, האשה תצא בלי כלום לאחר שנים רבות של זוגיות ונישואין, רק משום שלא חשבה שאי פעם יסלק אותה מהדירה שרכש ורק משום שקיוותה כי בעתיד יצברו ביחד רכוש.
8. בעל שמבקש לקבוע בהסכם ממון כי דירה אשר נרכשה על ידו לפני הנישואין היא רכוש פרטי למרות שהוא משלם תשלומי משכנתא כל חודש ממשכורתו, למעשה עושה שימוש בזכויות משותפות לטובת רכושו הפרטי ובכך גורע מהאשה.
8.1 למה שלא תרכוש האשה זכויות בדירת הבעל? אם כל ההכנסה של האשה תחשב לרכוש משותף לעומת הבעל שמבקש לקבוע בהסכם שרק חלק מההכנסה שלו תהיה משותפת?.
8.2 מאחר והכנסות הצדדים הן משותפות לצדדים באופן שווה לפי חוק יחסי ממון, ראוי יהיה להתנות בהסכם כי כספים שהשקיע הבעל לפני הנישואין בדירה יהיו רכושו וכי כל תשלום משותף שישולם לטובת הלוואת המשכנתא או השבחת הנכס שלו מכספים משותפים תהיה משותפת. כי כל השקעה שתהיה מרכוש משותף תזכה את האשה בחלק יחסי משווי הדירה או להחזר כספי בצירוף ריבית והצמדה במקרה של פירוד במחצית מכל התשלומים שישולמו.
8.3 אילו לא הייתה משולמת הלוואת המשכנתא הזו ע"י הבעל ונכפית על האשה, הייתה האשה יכולה לשלם עם הבעל משכנתא עבור דירה אחרת שתירכש על ידיי שניהם עבור שניהם.
9. ויתור על זכויות שנצברו לפני הנישואין:
9.1 בעל שעבד זמן לא רב בחברת סטארט אפ- כחלק מתנאי השכר שלו- הסכים להרוויח פחות ממה שיכול היה להרוויח אילו היה עובד בחברה אחרת אך קיבל בתמורה להסכמתו אופציות ומניות בחברה בה עבד כאשר ידע כי קיימת אפשרות שיום אחד הן יהיו שוות הרבה כסף.
הצדדים נישאו זמן לא רב לאחר שחתם הבעל על ההסכם עם מקום עבודתו, במשך 7 שנות נישואיהם הבעל עבד שעות רבות בסטארט אפ הזה, יום אחד הסטארט אפ נמכר, כתבות מילאו את העיתונים והשמחה הייתה גדולה. הבעל היה זכאי לקבל את חלקו במניות ובזכויות אחרות בשווי מיליונים, רקלאחר שהחברה נמכרה.
לא יתכן כי במהלך שנות הנישואין בהן הבעל עבד שעות רבות במשכורת נמוכה, לא יחלוק עם האשה בעת הפירוד את הזכויות שנצברו במהלך שנות נישואיהם.
לפני שהצדדים נישאו, חתמה האשה על הסכם שקיבלה מהבעל לפיו זכויות שנצברו ע"י כ"א מהצדדים במקום העבודה תהיינה זכויות פרטיות ונפרדות.
בעת שחתמו הצדדים על אותו הסכם ממון, הוסבר לאשה כי כל זכות שנצברה ע"י כל אחד מהצדדים לפני הנישואין שייכת לו. האשה לא סברה כי היא מוותרת על זכויות עתידיות ולא דמיינה תרחיש כזה לפיו בעלה יעבוד במשכורת נמוכה בעת שרוב כלכלת המשפחה והטיפול בילדים על כתפיה, תמצא עצמה מנודה בעת קבלת כספים.
הבעל מימש את אותן הזכויות שהגיעו לו ממקום עבודתו וכשהמליונים בכיסו הודיע לאשתו חגיגית כי הוא רוצה להתגרש.
האשה לא הבינה כי ויתרה מראש בהסכם הממון עליו הוחתמה על זכויות שיכולות היו להגיע לה, רק אם הייתה מתייעצת לפניי.
10. ע"פ חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, מיום נישואי הצדדים כל הכנסותיהם מעבודתם הינן הכנסות משותפות. בעל שמשלם מזונות למשל או הלוואות שנטל מלפני הנישואין, גורע מתוך הכנסות הצדדים חלק מסוים ממה שמרוויח זאת להבדיל מאשה שלא משלמת מזונות או משלמת הלוואות. אשה שמחתימים אותה כי היא מוותרת מראש על כל טענה בעניין למעשה גורעת מזכויותיה. על אותו המשקל יכולה האשה לקחת את אותו אחוז תשלום שגורע ממנה הבעל ולדאוג לצבירת רכוש פרטי משל עצמה.